V Žiline varí šéfkuchár Kuku z Egypta

Nielen pre Žilinčanov, ale aj pre všetkých návštevníkov hotela Dubná skala bude variť Egypťan Reda Daoud, známy pod menom „Kuku".

Svetoznámy kuchár, Egypťan Reda Doud, zvaný Kuku.Svetoznámy kuchár, Egypťan Reda Doud, zvaný Kuku. (Zdroj: KATARÍNA KVAŠŇOVSKÁ)

ŽILINA. Nový šéfkuchár štvorhviezdičkového hotela Dubná skala je svetoznámy Reda Daoud. Narodil sa v Egypte, v Alexandrii. Svoju kariéru začínal v Holandsku v hoteli N.H., okrem iných krajín pôsobil aj v Izraeli, Taliansku, Dubaji a v Belgicku. V hoteloch a reštauráciách, kde doteraz bol, ho poznajú pod menom „Kuku".

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prišiel oživiť slovenskú kuchyňu

Do hotela v Žiline priniesol svoje dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v špičkových hoteloch v Európe, Afrike a Ázii. Pripravil nový jedálny lístok, ktorým oživil doterajšiu kuchyňu hotela. Varí jedlá orientálnej, východoeurópskej a západoeurópskej kuchyne. „Na dobré jedlo nepotrebujete viac než olivový olej, soľ a korenie," povedal Reda Daoud. Sám nie je zástancom dochucovadiel a chemických prísad.

SkryťVypnúť reklamu

Uprednostňuje jedlá z čerstvých surovín. Rád má grécku, taliansku a španielsku kuchyňu. „Hovorí sa, že kto robil v Grécku alebo v Taliansku, tak stopercentne varí dobré jedlo. Lebo tam sa ľudia nedajú oklamať. Presne vedia, či je v jedle olivový olej alebo nie je," vysvetlil Kuku.

Spomienky na Dubaj

Za svoju kariéru pracoval aj v Dubaji. „Je to iné ako v Európe. Oni veľmi dbajú o svoje reštaurácie. Každý deň máte čerstvé ryby, čerstvú zeleninu. Mentalita je iná ako v Európe. Nemôžem povedať, že sú horší, ani že sú lepší, lebo v Dubaji sú ľudia z celého sveta. Ale môžem povedať, že v Európe sa mi páči viac," priznal úprimne.

Práca na Slovensku

Na Slovensku absolvoval Hotelovú akadémiu v Liptovskom Mikuláši. Vo Vysokých Tatrách školil kuchárov, pripravoval jedálne lístky pre viac hotelov na Slovensku, a tiež školil študentov Hotelovej akadémie. Pracoval aj pre televízie, kde účinkoval v programoch spojených s varením. Zo Slovenska má aj manželku, s ktorou šťastne žije už deväť rokov.

SkryťVypnúť reklamu

tabulaw.jpg

Vlastnosti kvalitného šéfkuchára

Aby bol šéfkuchár dobrý, mal by mať tieto vlastnosti. „Dobrý kuchár musí byť stopercentný ekonóm. Musí vedieť hospodáriť s potravinami," prezradil nám „Kuku". Kuchár by mal teda vedieť variť ekonomicky a chutne. „Kuchár musí byť tiež dobrý „doktor". Aby prinášal ľuďom dobré a zdravé jedlo," hovoril ďalej. Za najdôležitejšie ale považuje pravidlo: Kuchár musí mať dobrú náladu. „Bez toho to nejde. Keď budem dobrý ja, tak bude dobrý aj čašník a zákazník odíde spokojný."

Prístup k zákazníkom

Umenie Reda Daouda nespočíva len v príprave vynikajúcich medzinárodných jedál, ale aj v servise a prístupe k zákazníkom. Osobne chodí priamo k hosťom a v prípade záujmu im pripraví jedlo priamo na mieru, bez ohľadu na to, či ide o domáceho alebo zahraničného hosťa. Ovláda osem svetových jazykov - egyptsky, holandsky, anglicky, francúzsky, nemecky, grécky, taliansky a hebrejsky. Vie aj slovensky, ale ako sám povedal: „ Slovensky rozumiem, viem aj povedať, čo chcem, ale neovládam ho na sto percent, preto som ho nezaradil medzi jazyky, ktoré ovládam."

Na otázku, či sa mu v hoteli páči, odpovedal: „Páči sa mi Dubná skala. Mám rád miesta, ktoré sú moderné a majú štýl."

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  2. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  3. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  4. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  8. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  1. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  2. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  3. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  6. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  7. Zlatý sen vo vzduchu
  8. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 183
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 108
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 809
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 813
  5. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 3 715
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 3 422
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 923
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 378
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Blažej Pánik: Mato - Witchgate
  3. Ján Valchár: Prečo je prímerie na Ukrajine blbosť
  4. Dušan Piršel: Zdravotníctvo si vyžaduje odborný a manažérsky prístup
  5. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru
  7. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  8. Dávid Polák: Zákopová vojna po novom
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 765
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 703
  3. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 16 350
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 313
  5. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 645
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 086
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 631
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 581
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  3. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  4. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  5. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  7. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  8. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Blažej Pánik: Mato - Witchgate
  3. Ján Valchár: Prečo je prímerie na Ukrajine blbosť
  4. Dušan Piršel: Zdravotníctvo si vyžaduje odborný a manažérsky prístup
  5. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru
  7. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  8. Dávid Polák: Zákopová vojna po novom
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 765
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 703
  3. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 16 350
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 313
  5. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 645
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 086
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 631
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 581
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  3. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  4. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  5. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  7. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  8. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu