DOLNÝ HRIČOV. „Dávame stopercentnú záruku na čistú ovčiu kvalitu," hovorí zákazníkom Marián Chamaj, ktorý má na starosti chov oviec na hričovskom družstve. Vo dvore v Paštinej Závade otvorili v máji výrobňu, ktorá spĺňa najvyššie štandardy Európskej únie. Zo 440 dojníc majú denne približne 210 litrov mlieka, to treba spracovať a predať.
„Denne sa tu vyrobí okolo 50 kilogramov syra, plus 70 litrov žinčice. Sú to poctivé výrobky, žiadna „turistická žinčica", ktorou mnohí kazia dobré meno celému odboru," hovorí zootechnik a vedúci dvora Chamaj.
Syr chutí podľa neho najlepšie po 12 hodinách, podľa predpisov sa ale môže predávať až po 24. Najväčší záujem je o čerstvý, vyrábajú ale aj údený a ešte žinčicu a bryndzu. Časom budú aj korbáčiky.
Rozdiel medzi výrobkami
z ovčieho mlieka zo salaša a zo supermarketu spotrebiteľ na prvý pohľad nespozná. „Keď ale dáte na halušky čistú kvalitnú ovčiu bryndzu, vytvorí sa na nich hustý krém, nie voda, ako z tej bežne predávanej v obchodoch. Rozdiel spoznáte v chuti, je ale pravda, že niekomu až takáto prirodzená chuť nevyhovuje," hovorí Chamaj.
Podobná oficiálna výrobňa je najbližšie v Súľove, potom na Kysuciach. Hričovské družstvo chce vyťažiť aj z turizmu. Drevom obložená koliba zatiaľ pri starých stajniach na zanedbanom dvore vytŕča. Časom sa to má zmeniť. Okolie chcú upraviť na jeseň. K posedeniu na terase pribudnú aj oplotky pre zvieratá, hlavne ovce a kone. Pre deti chystajú preliezačky, dospelí sa môžu tešiť na bufet. Blízko sú takzvané nešťastné skaly či Hričovský hrad. Z koliby s terasou sa má stať akási občerstvovacia stanica.
„Zatiaľ nerobíme žiadnu reklamu, máme bývalú klientelu zo starých časov a ľudia sa o nás dozvedeli z počutia. Je to akurát, keďže časť mlieka ešte predávame do mliekarne Zázrivej," vraví Chamaj.
Bačovstvo na Slovensku vraj nevyhynie. „Je dopyt po jahňacine aj výrobkoch. Na európske pomery ich dokážeme dodať kvalitné a lacné. Ale je to robota, ku ktorej treba mať vzťah. Vidina peňazí nestačí," dodal Chamaj.
Autor: lk