Od 1. marca sa zvýšila spotrebná daň z liehu. Do pätnásteho marca však platí na nelegálne pálenice podobná amnestia, ako na zbrane.
ŽILINA. V okolí Žiliny je päť legálnych páleníc, tých nelegálnych omnoho viac. Od prvého do pätnásteho marca by mal každý, kto vlastní zariadenie na pálenie alkoholu, jeho držbu písomne oznámiť colnému úradu.
Poskytnúť by mal svoje identifikačné údaje, umiestnenie zariadenia, technické údaje, nákres a fotodokumentáciu zariadenia. Colný úrad bude následne konať a zariadenie môže aj beztrestne odobrať.
Majiteľ bude môcť požiadať o legalizovanie, a ak splní podmienky, môže dostať povolenie. Potom však bude musieť platiť spotrebnú daň, čo je v prípade alkoholu nemalá čiastka.
Dopúšťajú sa trestného činu
Podľa informácií od colného úradu bude táto nahlasovacia povinnosť zariadení na výrobu liehu podobná amnestii na zbrane. Majiteľov takýchto zariadení nebudú nijako pokutovať. Aj keď sa tým, že takéto zariadenie vlastnia, dopúšťajú trestného činu. Colný úrad chce týmto krokom zmapovať, koľko takýchto nelegálnych zariadení sa na Slovensku nachádza. Vedia len o tých, ktoré sú nahlásené na ministerstve hospodárstva.
Môžu mu ho odobrať
Po nahlásení zariadenie zdokumentujú. Pre majiteľa z toho nevyplývajú žiadne iné povinnosti. Môžu mu však zariadenie zapečatiť a odobrať. Pre legálne pálenie alkoholu si musí podať žiadosť na ministerstvo hospodárstva. Ak žiadosť schvália, vyplýva mu povinnosť platiť daň z každého litra vypáleného alkoholu. V legálnej pálenici sa cena jedného litra vypáleného alkoholu pohybuje okolo päť eur. Tí, ktorí pália načierno, nemusia platiť nič. Stojí ich to len čas a náklady na palivo.
Možno sa prihlási
Podarilo sa nám kontaktovať muža, ktorý má zariadenie na pálenie a v minulosti pálil alkohol. Teraz uvažuje o tom, že sa ho zbaví a využije možnosť prihlásiť sa na colnom úrade. Prezradil nám, ako funguje takéto zariadenie a opísal postup výroby alkoholu.
„Po nazbieraní plodov ich uložíte do plastových sudov, alebo vriec. Necháte to kvasiť s prístupom vzduchu niekoľko mesiacov. Plody vyplávajú na povrch, vytvorí sa vrstva, ktorá neprepustí vzduch. Tá sa pred pálením odoberie a to, čo sa nachádza pod ňou, sa varí," povedal starší pán, ktorý chcel zostať v anonymite.
Hrozí aj smrť
Nad nádobu, v ktorej sa varí kvas, sa umiestni zberač pár, výpary sa ochladzujú a destiláciou vzniká alkohol. Kým dosiahne teplota variaceho sa kvasu asi 70 °C odparuje sa jedovatý metylalkohol. Po dosiahnutí tejto optimálnej teploty už cez rúrky preteká konzumovatelný etyl. Je to však riskantné, metylalkohol je zdraviu škodlivý a môže spôsobiť aj smrť. „Prvý alkohol, ktorý vznikne, má až 98 percent a postupne sa jeho sila znižuje.
Väčšinou sa páli dovtedy, kým to horí. Potom sa ešte druhýkrát vzniknutý polotovar prepáli a vznikne už konzumovateľný alkohol. Nechá sa týždeň otvorený, aby vyprchal kvasinkový pach. Najlepšie je ho piť po roku," dodal pán, ktorý pre vlastnú spotrebu pálil alkohol.
Je čas pálenia
Podľa jeho informácií sa z objemu kvasu dá vypáliť 5 až 7 percent 52-percentnej pálenky. Záleží to od ovocia. Najlepšie je také, čo dlho zreje a má vysokú cukornatosť, ako sú hrušky a slivky. Záleží vraj aj na tom, aká bola jeseň, ak bolo pekné počasie a plody primrzli, má vysokú cukornatosť a tým lepšia je pálenka. Páli sa v mesiacoch február a marec.