Liahnu sa prvé kuriatka

Napriek tomu, že dopyt po hydine nie je taký vysoký, ako býval pred pätnástimi rokmi, v Žiline sa kuriatka liahnu stále. Od februára do mája sa ich vyliahne niekoľko tisícok.

Práve vyliahnuté kuriatka.Práve vyliahnuté kuriatka. (Zdroj: AUTORKA)

ŽILINA. V žilinskej liahni z roka na rok klesá počet vyliah-nutých kurčiat. Nie je to dané tým, že by niečo nebolo
v poriadku s liahňou, naopak, tá napriek svojim viac ako 35 rokom funguje veľmi dobre aj dnes. Znížil sa však dopyt po kuriatkach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Táto liaheň bola robená na 10-tisíc vajec, teraz v nej však býva len okolo 5-tisíc. Fungujeme na tretinový spôsob, čo znamená, že dokážeme do liahne vložiť trikrát po 1 600 vajec. V súčasnosti však dávame iba 550 vajec,“ poskytuje nám pár zaujímavých údajov Jaroslav Capek, tajomník Základnej organizácie Slovenského zväzu drobnochovateľov v Žiline.

SkryťVypnúť reklamu

Zásobujú chovateľov z celého Slovenska

V Žiline sa neliahnu hocaké kuriatka. „Sústredíme sa na plemená hempšír, amroks, plymut čierny, biely a pásikavý, oravka, vlaška jarabičia, strieborno-farebná a tiež máme tri zdrobnené plemená velsumka, wyandotka strieborná a jarabičia.“

Liaheň v Žiline patrí medzi tri najväčšie liahne na Slovensku. „Napriek tomu, že robíme všetko pre to, aby sa tieto čisté chovy udržali, ten pokles je každým rokom vyšší.“

Celkovo do liahne dodáva 13 chovateľov žilinského regiónu. „Chovateľov máme z Kotešovej, Tepličky nad Váhom, Lietavy i Kysuckého Nového Mesta,“ upresňuje Capek. Všetky plemená pochádzajú z uznaných chovov. Ich odberatelia sú z celého Slovenska. „Chodia k nám po kurčatá dokonca ľudia až z východného Slovenska.“

SkryťVypnúť reklamu

Násada 550 vajec

„V našej liahni dávame násadu 550 vajíčok každý týždeň a v priemere sa nám vyliahne okolo 400 kurčiat, čiže tá liahnivosť je okolo 88 – 90 %.“

Kedysi v liahni robievali 12 až 15 násad. „Teraz keď urobíme 5 - 6 tak je to veľa. Všetko to robíme hlavne kvôli tomu, aby sa čistokrvné plemená hydiny na Slovensku udržali,“ vraví Capek.

Liahnutie kurčiat trvá 21 dní. Pred tým, než ich vložia do liahne ich ešte vydenzifikujú. Potom ich po celú dobu udržiavajú pri teplote 37,8 stupňov celzia a pri vlhkosti 65%. „Keď príde 19.deň, vajíčko vchádza do štádia liahnutia. Zvyšuje sa preto vlhkosť na 75, teplota sa drží rovnaká. Dvakrát za deň ich ešte rosíme octovou vodou,“ hovorí Jaroslav Capek. Ocot pomáha k uvoľneniu vápnika v škrupine, kurča sa ľahšie dostane von.

SkryťVypnúť reklamu

Obdobie liahnutia

S liahnutím začínajú vždy vo februári, prvú násadu vkladajú okolo 10. februára. A končia v máji. Ovplyvniť to, aby sa vyliahlo viac kuričiek ako kohútikov nedokážu. „Je to náhodná vec,“ vraví Jaroslav Capek. Vie to z praxe, pretože on sám dáva do liahne vajíčka už viac ako 20 rokov.

Zo všetkých kuriatok, ktoré sa vyliahnu sa občas stane, že niektoré uhynie. „U nás je ten úhyn skutočne minimálny. Ak kurča uhynie, tak je to do troch dní, a to z toho dôvodu, že sa nedokáže vstrebať všetko bielko alebo žĺtko vo vajíčku, jednoducho nedôjde k uzavretiu. Po treťom dni býva úhyn len náhodne,“ vysvetľuje. Pri dodržaní všetkých podmienok, na jednej strane hygienických, na strane druhej veterinárnych, kuriatka vydržia.

„Udržiavame to tu v čistote a dávame im veterinárnu starostlivosť takú, akú majú mať. Do liahne vlastne nemá prís-tup ktokoľvek, bývame tu traja. Lebo čím menej ľudí, tým lepšie.“

Práca je však aj náročná na čas. „Vždy hovorím, že kurča nie je kilo cukru, ktoré odložíte do skrine. Treba sa oň starať, na všetko dohliadať.“

Tento rok majú úspech hempšírky

Každý rok ide na odbyt viac iné plemeno. „Tento rok idú najviac hempšírky, amroksky, vlašky jarabičie a zo zdrobnelých wyandotky, práve preto, že sú pekné. Naviac, tento rok sa opäť ľudia vracajú k pásikavým amroksom.“ Toto prestriedanie býva vraj každé dva roky. „Lebo tí, čo od nás zoberú jedno plemeno, chovajú ho dva roky a po dvoch rokoch buď chcú to isté plemeno, alebo chcú skúsiť nové,“ dodáva na záver Jaroslav Capek.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 99 818
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 192
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 924
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 463
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 136
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 188
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 922
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 614
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu