Jozef si doma varí vlastné pivo

Pivo obľubuje už dlhé roky. Pre nespokojnosť so súčasnou ponukou sa rozhodol vyskúšať domáce varenie. Venuje sa mu pol roka a stále sa snaží objavovať nové obzory. O pive a jeho príprave rozpráva Jozef Lednický (23).

Jozef Lednický je študent so záľubou vo varení piva.Jozef Lednický je študent so záľubou vo varení piva. (Zdroj: ANDREJ KUZMÁNY)

Jozef Lednický obľubuje pivo už od strednej školy. V tých časoch mu však chutilo oveľa viac ako dnes. „Mám pocit, že väčšina pív išla kvalitatívne dole. Niektoré ma veľmi režú v krku. Z dvoch ma zasa na druhý deň bolí hlava,“ objasňuje 23-ročný študent žurnalistiky. „Navyše, dnes sa pivá podobajú ako vajce vajcu. Ak by som mal ochutnať tri vzorky bežných konzumných desiatok, možno by som medzi nimi nenašiel žiaden rozdiel.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nechce šetriť

Najväčší problém vidí vo finančnej náročnosti. V pokrízovom období človek veľmi pozorne zvažuje každý svoj výdaj. „Ľudia chcú mať svoje pivo čo najlacnejšie. Jeho výroba je však náročná na energie. Existujú síce moderné technológie, ktoré dokážu energiu šetriť, ale podľa pivárov sa podpisujú na kvalite,“ prezrádza Jozef.
Domáce varenie ho stojí väčšiu sumu peňazí, ktorú ale veľmi rád obetuje.

SkryťVypnúť reklamu

„Suroviny na pol litra dvanástky stoja v rozmedzí od pätnásť do tridsať centov. Ja osobne mám s várkou približne desať hodín práce, takže si to každý môže prepočítať na cenu svojej práce. Veľkou položkou sú aj energie na ohrev a chladenie počas kvasenia a ležania, ktoré musia prebiehať pri nízkych teplotách. Celkovo to teda vyjde na viac než keby som pivo kupoval v obchode, ale mne to za to stojí. Chcem skúsiť, či ho uvarím lepšie, keď na ňom nebudem šetriť.“

Stačia mu hrnce a varecha

Aj keď ho pivo fascinuje už dlhé obdobie, vážnejšie sa mu venuje len pol roka. Jozefova kuchyňa je síce na príslušenstvo chudobná, ale k jeho vareniu postačuje. „Využívam smaltované hrnce a varechu. Okrem toho potrebujem už len teplomer a presnú váhu na chmeľ. Mám aj cukromer na meranie stupňovitosti, ale ten nie je nevyhnutný,“ popisuje potrebné vybavenie a dodáva, že najväčší problém mu spôsobuje neporiadok.

SkryťVypnúť reklamu

„Varenie je náročné predovšetkým na upratovanie a pri kvasení na hygienu. Popri varení je v lepšom prípade iba všetko dolepené. Navyše, aróma z chmeľovaru je príjemná asi len skalným fanúšikom.“

Mesačné čakanie

Pri varení zatiaľ stále experimentuje. V prípade úspechu si recept zapíše. Základný postup pozná.
„Našrotovaný slad sa zmieša vo varnej nádobe s teplou vodou. Potom sa podľa nejakej schémy prihrieva na určité teploty, pri ktorých sa scukruje. Tento proces sa nazýva rmutovanie. Z rmutu sa nás-ledne oddelia pevné časti a ostane číra tekutina - sladina. Tá sa uvarí s chmeľom, prudko schladí a zakvasí,“ vysvetľuje recept absolvent hotelovej akadémie a pokračuje:

„Pivo sa kvasí asi týždeň. Potom sa dokváša a leží, najlepšie aspoň tri týždne. Od varenia po pitie teda prejde asi mesiac. Niektoré pivá však možno piť už o niečo skôr, ale niektoré zasa treba nechať ležať dlhšie.“

SkryťVypnúť reklamu

Uprednostňuje silné

Vo svojich pokusoch sa snaží variť pivá, ktoré bežne v obchode človek nekúpi. „Uprednostňujem silné. Nedávno sa mi podarila polotmavá májová šestnástka bock alebo svetlá trinástka.“

Keďže sa blíži leto a teploty vonku sú stále viac a viac výraznejšie, začína Jozef skúšať ľahšie pivá. „Naposledy som prišiel na chuť takzvanému nadymovanému alebo údenému pivu, typickému pre nemecké mesto Bamberg. Varí sa z nadymovaného sladu a hodí sa napríklad k údenému mäsu alebo syrom,“ rozpráva mladý nadšenec.

Veľkú úlohu pri varení u neho zohrávajú aj prístupné ingrediencie. Špeciálnu odrodu chmeľu si priniesol z Poľska. „Marynka má jemnú, neutrálnu horkosť, vďaka čomu posunula chuť piva iným smerom. Chmelenie je však alchýmia sama o sebe. Záleží aj na tom, kedy ho pridávate. Ja som ešte zelenáč a mám sa stále čo učiť a skúšať.“

Zdraviu prospešné

Pivo zatiaľ varí len pre vlastné potreby. Predávať ho nemôže, pretože mu to zákon nepovoľuje. V budúcnosti sa ale môže všetko zmeniť.

„Vedel by som si to predstaviť, ale je to veľmi zložité. Momentálne radšej zostanem nohami na zemi a pri svojich hrncoch. Skôr sa budem pivom živiť z hľadiska stravovacieho než finančného. Mimochodom, domáce je veľmi výživné a živé kvasinky v ňom sú zdraviu prospešné,“ hovorí a s úsmevom reaguje aj na poznámky o pivnom bruchu.


„Domáce pivo je rozhodne výživnejšie než filtrované a pasterizované produkty
v obchodoch. Navyše, zistil som, že pri jednej várke zhodím dva až štyri kilogramy, takže varenie sa s konzumom zrejme nejako kompenzuje.“


Pivo aj prezentuje

S pivom žije telom i dušou. Aktivity spojené s ním sa vyvíja aj v oblastiach mimo varenia. „Snažím sa rozbehnúť webovú stránku, kde by sa ľudia mohli dozvedieť viac o pive, hlavne o menších pivovaroch, pivnej rozmanitosti a domácom pive,“ prezrádza.


„Chystám aj verejné ukážky varenia piva. Na nedeľu Zoslania Ducha Svätého sa uskutočnia v Kľačoch hody, na ktorých by sme mali variť pivo,“ dopĺňa Jozef, nebude to jeho prvá skúsenosť tohto rázu.

„Raz som sa zúčastnil podobnej akcie v Čičmanoch. Na Veľkú Noc robili folklórne pásmo a popri ňom boli ukážky ľudového umenia, maľovanie vajec, varenie syra a my sme varili pivo. Bolo to vďačné, takže by som v tom
s láskavou pomocou organizátorov rád pokračoval."

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  7. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 8 353
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 7 684
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 6 050
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 597
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 317
  6. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 2 846
  7. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 2 691
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 383
  1. Eva Bachletová: "Turistika je môj sen!"
  2. Andrea Žumárová: Keď sa priateľstvo rozplynie ako dych
  3. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
  4. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  5. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LIV.
  6. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!)
  7. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec
  8. Soňa Fröhlichová: Čokoláda – jeden zo symbolov Švajčiarska
  1. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 17 550
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 788
  3. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 8 824
  4. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 8 097
  5. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 5 290
  6. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 4 205
  7. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia. 4 005
  8. Ján Valchár: Čo chce ruské velenie dnes? Nevieme! 3 936
  1. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
  2. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  3. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
  4. Roman Kebísek: Básnik Baudelaire Sabatierovej: Chcem sa vkradnúť k tvojim pokladom
  5. Dušan Koniar: Fico je hrdý ako sa hrbí
  6. Věra Tepličková: Spevy s/piatočné alebo Krásna, krásna, kde si sa ty pásla?
  7. Věra Tepličková: Kde zarába vlastná hlava, tam sa v teple dobre spáva
  8. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Firma Hastra odolala štyrom pokusom o konkurz, napokon sa doň poslala sama.


Minulý týždeň prehrala Bytča (v modrom) na ihrisku béčka Ružomberka, v 10. kole porazila Oravské Veselé.

Komentáre k zápasom 10. kola III. ligy.


Podmienky regulácie nie sú známe.


2
Ilustračná fotografia.

Je to o jednu obeť menej ako v porovnateľnom období vlaňajška.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu