Niekoľko poľnohospodárov v Žilinskom okrese už pár rokov predáva svoje výrobky. Predaj z dvora má u zákazníkov úspech.
ŽILINA. Výrobky vyrábané farmárskym spôsobom sú kvalitné, čerstvé a rýchlo sa predajú. Dopyt po nich je vyšší ako ponuka. Družstvá, ktoré ich vyrábajú a predávajú, hovoria, že nepotrebujú ani sklad. Čo prinesú na pult, okamžite zmizne. Pre poľnohospodárov je to aj významný zdroj príjmov.
Viacero poľnohospodárskych podnikov v žilinskom regióne má zavedený predaj z dvora. „Agrofatra Hôrky prevádzkuje v Bytči mliečny automat, v druhom predáva mliečne výrobky. Mliečne automaty prevádzkuje tiež spoločnosť K+M v Rajci a Roľnícke družstvo Terchová v Belej. Ďalším predajcom je Poľnohospodárske družstvo Predmier,“ povedal Slavomír Stančík, riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Žiline.
Najdlhšie a v najväčšom rozsahu sa predaju z dvora venuje Agrofin Dolný Hričov. Toto družstvo má v Paštine Závade vlastnú výrobnú prevádzku na ovčie aj kravské mliečne výrobky, kde ich zároveň predávajú. Štvrtý rok už prevádzkujú aj jediný mliečny automat v Žiline pred Hyperteskom, kde predávajú surové kravské mlieko.
Robia aj syrové torty
Agrofin Dolný Hričov spracováva ovčie mlieko, vyrábajú 100-percentnú ovčiu bryndzu, čerstvý údený ovčí syr, žinčicu. Z kravského mlieka vyrábajú parené syry, uzlíky, ručne ťahané nite. „Našou hlavnou produkciou sú syrové torty. To je náš najdôležitejší výrobný program, ten ide na rozvoz po celom Slovensku, aj do zahraničia,“ povedal Pavol Panák, predseda družstva.
Družstvo má predajňu zriadenú priamo v areáli. „Záujem o výrobky je veľký, bohužiaľ, nestíhame pokrývať dopyt. Robíme tradičným spôsobom, produktivita práce je preto nižšia, všetko sa robí ručne.“ Do budúcna chcú na družstve postaviť novú mliekareň, čo by im umožnilo rozšíriť sortiment výroby. „Tak by sme mohli spracovať väčšie množstvo mlieka a pokryť stále stúpajúci dopyt.“
Družstvo Dolný Hričov spolupracuje aj s Odbytovým družstvom sever v Žiline, ktoré prevádzkuje štyri pojazdné predajne v Žilinskom a z časti v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. Pojazdný mliečny expres rozváža čerstvé surové kravské mlieko z Dolného Hričova a mliečne výrobky do obcí v okrese Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Považská Bystrica.
Tienistou stránkou predaja je vandalizmus, s ktorým musí družstvo bojovať. „Často nám ničili automat pred Hyperteskom. Hádzali do neho rôzne veci alebo prevŕtané mince na nitke. Tieto problémy boli zvlášť prvý rok, pokiaľ ľudia zistili, že to nikam nevedie. Automat je zabezpečený aj alarmom. Postupne to ustalo, ale začiatok bol strašný.“
Úspech v Predmieri má žinčica
„Predaj z dvora máme zavedený približne štyri roky. Ponúkame surové kravské mlieko, minulý rok sme spravili predajňu na družstve aj s výrobňou, robíme kravské nite, kravské syry, zákvas,“ povedal Ján Kružliak, predseda družstva v Predmieri. V Súľove chovajú ovce a zároveň tam majú kolibu, v ktorej ponúkajú čerstvý údený ovčí syr. Najviac ho predajú počas letných mesiacov, od mája do septembra, teda v dobe, keď sa doja ovce.
„Ešte máme predajňu v Predmieri, kde okrem našich výrobkov predávame produkty z mliekarne v Červenom Kameni a vozidlo, na ktorom rozvážame naše výrobky po okolitých obciach. Pre nás sú to peniaze navrch,“ vysvetlil predseda.
Družstvo má aj dva automaty. „Jeden je v Predmieri, druhý v oprave. Bol v Štiavniku, ale vykradli ho. Zatiaľ ideme s jedným,“ povedal Ján Kružliak. Cena za liter mlieka v automate je 60 centov. „Nite predávame po 8 eur, ovčí syr takisto, údený syr je za 9 eur, liter žinčice stojí 1 euro.“ Napríklad o žinčicu je taký záujem, že ju nestačia vyrábať.
Problémom poľnohospodárov je čierny predaj
Spoločným problémom družstiev sú nelegálni výrobcovia a predajcovia mliečnych výrobkov. „Svoje výrobky predávajú často aj z kufra auta, je to veľký problém a je ich dosť. Tieto výrobky sú zo strany štátneho dozoru nekontrolované, vyrobené v ťažko odhadnuteľných hygienických pomeroch, predávané bez registračnej pokladne. My im nemôžeme konkurovať, majú o 10 - 20 percent nižšie ceny,“ povedal Slavomír Stančík.
Voči čiernym predajcom nie je ľahké zasiahnuť. „Je to iba na ľuďoch. Jednak riskujú zdravie, pretože jesť výrobky bez označenia a s neznámym zložením je riskantné.“ Tieto výrobky, prípadne suroviny použité na ich výrobu, často pochádzajú z Poľska a najčastejšie ich predávajú pred hypermarketmi či v obciach.
Kontrolu kvality výrobkov na družstvách zabezpečuje štátny veterinárny a potravinový dozor. „Veterinári a hygienici chodia plánovane alebo neohlásene,“ povedal Pavol Panák. „Platíme za rozbory a vzorky, zatiaľ sme obstáli pri všetkých kontrolách. Máme podpísanú zmluvu aj s cechom bryndziarov. Ak by sme nepredávali 100-percentnú ovčiu bryndzu, hrozili by nám obrovské sankcie. 5000 eur, ak by vzorka preukázala, že nejde o 100- percentnú ovčiu bryndzu.“